currently activities

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, October 30, 2012

itinerary jordan-palestine-madinah-makkah (3)

21 april 2012, 26-28 degree

Solat subuh skali ngan roomate, auntie i'ni..peluang berimam ngan auntie..then, Sembng ngan auntie i'ni..dia slalu cerita pasal anak, cucu dan bgtau aku betapa untungnya ada suami dan cerita kehidupan mencabar dia selepas dia jd anak yatim piatu pd usia yg masih muda..lantas aku tny byk personal question..rupanya dia separated..auntie sgt independent, kuat, sabar dan tabah..i wonder what im going 2 be if im alone ranger when the times come..satu benda yg aku belajar, dunia hnyalah pinjaman..benda baik d sekeliling kita sumanya akan ditarik blik..it only the matters of time..jgn terlalu selesa dgn hal2 duniawi..even keluarga dan sahabat handai kita pun pinjaman semata2..gunakan duniawi utk bantu kita diakhirat kelak..alhmdulillah..tazkirah ringan di bilik hotel room no 109, larsa hotel menjd bukti kekenyangan rohani pg..

Smbung packing beg besar kpd beg kecil..utk 3 hari 2 mlm penginapan di jerussalem

8 am
Bertolak ke jerussalem melalui laut mati..bergmbar kejap check point the lowest part of deadsea..sembang bersama ngan sekumplan discovery..atas kereta d letakkn dslr..Sesi taaruf..kebanyakan participant adalah bussinesman

930 am
Tiba di imigresen israel..paspot dikumpul..smbil2 tunggu plepasan permit..sembng ngan auntie i'ni..katanya adik dia ada sumbang suara dlm kartun animasi upin ipin sbg opah..nama dia ainon...produksi lascopaque..

10am 
msuk allenby checkpoint..pehh ramai spy..kata si mukhriz ngan wan amir la..aku pun xpasan sgt tp lpas depa ckp br aku realize

1220pm 
Alhamdulillah..br kuar lepas imigresen checked..4 org kena tahan..aku, wan amir, imam asyraf dan mukhriz..maksudnya kami ni high risk to israel..hahaha, syok sat dlm hatii..tp lpas tu aku ketar balik..dipunggah beg kami..seb bek mukhriz ada buat lawak..oke, lepas..our tour guide is abdul fattah..

Heading to yeriho (jericho)..this city is under control by palestine..kiri kanan masih gurun..sini countless checkpoint..debar

Ada sculpture bentuk kunci.."we will return"..means palestine will come back..now we r in jericho..palestine territory

Lunch di ahava temptation..all u can eat..1st buffet restoran yg aku jumpa suma agama sama ramai-islam, jews, christian, hindus

330pm - laut mati.
 Nabi Luth diutuskan sbg rasul kepada satu kaum yang mendiami sepanjang timur laut (Dari Israel - Yordania), Laut Mati. Ibukota Sodom terletak di Utara Basin, Laut Mati.

4 pm heading to hotel
Tazkirah pendek mengenai nabi luth..plat kuning dan biru ialah yahudi..plat kereta hijau ialah palestin..kiri kanan byk khemah arab badwi..masih hidup scr berpindah randah

530pm check in hotel
I missed my ipad in the bus..kalut jap..minta abdul fattah tlg tnyakan driver n make sure ada x ipad kat dlm bus..abdul fattah kata xbole pusing balik..kena tunggu esk br bole..i insist him to call the driver..


aku berlegar di koridor hotel dan sembang ngan wan amir..buang masa sat

alhmdulillah after 20 minutes and so, driver patah balik n handover it to me..thank God!!

630pm 
Heading to masjid al aqsa..solat maghrib di qubbatus sakhra dan solat isya di masjid aqsa..

Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui (Al-Isra': 1)

Photobucket

No comments:

Post a Comment