currently activities

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, December 9, 2012

Scuba diving

I went to sabah for wedding invitation, simon di lahad datu. At the same time, kak lizan asked me to join her for scuba diving sbb alang2 dah sampai area famous utk diving. Excited, mula la kumpul duit sebln awal ikat perut..mcm besa..


adventure trip - fly, road, sea with kak lizan

Landed at Sandakan airport, arrived 10am, 29 nov 2012 terus lunch..aku gitau awal2 mmg aku nak makan local food ja..mahadir, leh, kak lizan bawa aku gi try soto banjar pastu lepak makan durian tepi jln..okeh, ini style..aku lak try merasa durian hutan ngan buah terap..rare punya, xpenah makan..durian hutan isi dia merah dan org buat tempoyak bukannya makan trus..buah terap lak ala2 mcm buah chempedak..aku rasa satu spesis jgak ni..then, diorang gitau dlm 3 jam baru akan smpai lahad datu..aku nak layan tido tp xsempat sbb diorang suka buat lawak..suma lawak pasal diving..aku mmg perasan org sabah ni ramah..pandai gak buat lawak..lepas penat gelakkan org, aku tergamam bila crossby sungai kinabantangan..ohh, besar sg dia..bujang senang mmg byk neh.

smpai rumah kaklizan trus mkan spagheti seafud ptg tu..seround lg durian..mlm lak layan muve sat ngan family kaklizan, auntie suzana, auntie, nenek, ngan elo. Ttba mahadir call ajak lepak makan sup ikan..aku on sajja..syahdu aku dinner..murah plak..air lemon soi aku minum..nama2 pelik suma aku tibai dlm menu..rare katakan..then jln2 di tepi laut kat derbel bay..tgok pelaut..aish, kat sini aku dah msk sensitif..suku kaum bajau laut mmg hidup merempat.bot2 kecil tu rumah depa.ada yg tidur gelimpangan kat kaki lima..mahadir ckp sini klu nak jln pun kena dlm kereta ja..klu x, mmg kena rompak..seram..trus teringat isu gelandangan di penang..tsk rata2 mana ada ic depa ni..kesian

30 nov 2012, kul 430am bangun subuh dan trus ke semporna..menyusuri lembah danum dan ladang sawit..kata mahadir, sawit perlu 2thn utk harvest minyak..kabus tebal, crossby kawasan gua madai, tmpat burung layang2 membiak..boleh jual ke china sekilo rm3000..kaum idahan yg monopoli gua madai..klu org lain buat keja tu, x expert..lepas kunak, kami sampai ke semporna.. after one n a half hour..laju mahathir bw..at least 160 km/j..jam skang 715am, bot blpas jam 8am..nasib baik bot x terlpas..trus kami register..terketar2 aku byar harga pakej suma rm1050..lesen open water rm850 +rm200 penginapan skali meal fullboard..ahh, nama pun bercuti, mmg la habis duit..tp klu nak compare ngan semenanjung, mmg murah byk la harga lesen ni..aku kena ambil course ni utk 3 hari..

dari lahad datu ke semporna akan melalui kawasan madai..madai adalah kawasan suku kaum idahan. kabus tebal 

text book upon registration..naik bot dari semporna ke mabul island

bilik di mabul..ehem, model sakan

Sesampainya mabul island, aku diperkenalkan ngan scuba instructor, jerry nama dia..dgar nama mula2 tu ingtkan chinese, skali muka melayu (chindian to be exact)..aku lega sbb senang la nak communicate..kaklizan ngan instructor muhamad from iran..fuh, nasib baik aku xdapat ngan instructor peru..jenuh aku gagap omputih..hehe

aku kena baca buku utk 1st day..mmg aku pun xberani nak terjun laut lagi..takut..jerry pun ckp better baca buku dulu,sbb aku mmg xda basic..berenang pun xreti..klu boleh habiskan 5 chapter (satu buku) harini..isy, terkedu aku..kak lizan dah terjun laut sbb dia dah ada lesen..ceh, ada la sikit2 jeles..habis ja aku belek 3 chapter, jerry minta buat revision ngan test..lepas tu ajar cara nak pasang equipment scuba..penat kena marah..lemau badan masa tu, aduhai down nya..tensen ja sikit2 kena repeat..pesal la garang sgt..habis ja sesi ptg, jerry suruh aku tgk cd scuba mlm ni habiskan 5 chapter..dia pun masukkan tv dlm bilik aku..peh, dlm hati, skema la plak mamat ni..sedetail2 alam nak aku study..xpa, aku faham, utk kebaikan aku jgak..dah mmg aku selalu blur kot masa dia ngajar, so dia xkonfiden nak lepaskan aku..nasib baik aku bole layan cd mlm tu..lawak karakter org dlm cd tu..hehe aku bayang aku la clumsy man dlm cd tu

1 dec 2012, pagi tu lpas breakfast, hujan pulak..tp jerry cakap bole proceed ja ngan confined water..masa confine water aku agak lemas masa buat mask clearing..teruk kan..lpas lunch, aku ngan kak lizan terpaksa naik ferry dr mabul island ke semporna..mlm tu nak attend kenduri simon..kelam kelibut kami rush drive dari semporna ke lahad datu..nak dijadikan cerita, aku attend 2 kenduri mlm tu..simon org timur, kawan si kak lizan..kemudian kenduri ayong org bugis, kawan si mahadir..gila hebat org sabah..kenduri smpai ke lewat malam..meriah xboleh nak sangkal.. siap ngan karaoke ngan poco2!! Amaze betul..tu xmasuk lagi kenduri last day org suluk..konfius jap aku masuk wedding ke disco..hehe

Esok pg 2 dec 2012, kami rush dari lahad datu ke semporna sbb nak ambil bot pagi..2 bot ja berlepas ke mabul island setiap hari..kul 8am ngan 4pm..sampai ja mabul, trus aku proceed ngan open water dive..oke, dan sekali lagi aku hampir lemas sbb dahaga yg amat sgt..skali lagi, mask clearing aku sangkut..isk, padan la si jerry selalu marah aku..student yg cepat gelabah, katanya..break utk lunch jap..masa lunch aku keseorangan sbb kak lizan gi kapalai island..aku xda geng, nasib baik jerry ada temankan..mukadimah, aku tnya pasal life dive instructor..pjg lebar ceritanya..time tu, baru aku rasa selesa ngan jerry..alhamdulillah, dah xda stress bila bole sembang2 mcmni..aku cepat stress bila org garang, dah stress kelam kelibut la jadinya.. lpas lunch kami sambung dive..dive ptg tu suma lepas, suka gilaaa..baru aku rasa enjoy sgt2..buat plak 1st jumpa penyu yg gedabak besar saiz aku..habis dive ptg tu jerry ckp kena sambung chapter 4, 5 ngan test....kaklizan, basri, erica, ngan cynthia ajak aku masuk kampung pelaut tgok bola sbb muhammad instructor kak lizan nak lawan bola..isk, aku tgok jam mcm takut ja nak pi tgok bola sbb takut xsempat..diorang ckp kejap ja dan tmpat tu sgt2 dekat..lagipun sehala ngan tempat janji ngan jerry..sekali ikut, aku xreti nak patah balik..sbb mcm jauh..jerry call dah marah2..oke, mmg salah aku :( ..mlm tu ingt nak sambung study ngan jerry kat cafe..lpas dinner kan..skali ada birthday celebrate party utk basri..peh, dah mcm disco cafe ni..jerry cakap, postpone ke esok ja la..nak bagi chance katanya..iyala tu, aku rasa dia yang nak berparty..adult party, so aku xberapa selesa, trus balik bilik..aku ngan kaklizan lepak kat luar bilik sampai terlelap..sunyi, yang kedengaran hanya ombak..oh romantiknya mlm :)


ptg lepak tengok bola..jauh la jugak kami keliling kg bajau laut..dah mcm cikgu asyik bw buku ke hulu hilir

masuk kg bajau laut aka pelaut..

with cynthia, one of my roomate di mabul..

birthday party for basri

3 dec 2012, hari yg bz sbb kena habiskan semua dive, chapters, calculation, test..sihat alhamdulillah tp aku tgok kak lizan dah lain mcm..dia demam..isk, ni sbb tido kat luar bilik la ni..kesian..tp dia proceed dive jgak..aku mcm xcaya hari2 kat sini rupanya life aku sgt bgus..hehe..bgun kul 500am solat, breakfast 8am, 900am dive smpai ke ptg, tido 10pm..isy, kalau la aku bole praktikkan benda ni kat semenanjung..hahaa its freakin awesome!! ohh, aku minta permission utk dive di sipadan utk esok..sbb tu jerry cakap kena habiskan semua, kalau tak, tak bole ke sipadan sbb xda lesen..dive harini pun mmg best sgt2 walau current kuat, penat la sikit kayuh..yang pasti aku dah jadi xberenti senyum..dunia ni tersangat indah..aih, romantiknya diving..aku ambil exam pukul 6pm gila maghrib2 time tu..alhamdulillah pass 84%..markah lulus 75% haha jadi laaa..nasib jerry ada tlg gak sikit2.. mlm tu dinner lepak yg smpai xhengat dunia..muhammad, jerry, erica, cynthia, basri, chong, peter ngan sing sing..iya la, malam last kan..mesti la lepak2 :)

4 dec 2012, 830am aku turun dive ke sipadan..masyaAllah, dunia laut ni sgt luas..freakin awesome lagik!!lepas dive di sipadan, mabul tu dah mcm xda apa dah..sipadan mmg top..3 kali dive kat sipadan..all out aku dive kalini..mcm nak nangis pun ada..sensitif sgt..masa tgh dive aku nyanyi lagu 'under the sea' disney little mermaid tu..happy gila aku..oh group dive kami berenam aku, kak lizan, duncan, beth, thierrynce, ngan divemaster boyie jay..kul 330pm kami balik ke mabul island..siap2 trus kejar bot pukul 4pm..

.
ni turtle remaja ja. klu kat mabul, sebesar saiz badan aku pun ada..penuh lumut kat cengkerang dia..haha, aku ngan instructor angkat turtle sbb dia stuck kat ship wreck.. penat kayuh kot..tula, tua sgt..gemuk ni, makan apa laa comey sgt

kami berenam..kaklizan, duncan, beth, boyie jay (our dive master), thierrynce, aku di sipadan island

shark!! hmm, xda chance nak jumpa hammer hat..xpa, next time

jackfish..

gambar masa aku tgh mengelamun..skali boyie jay ketuk tong gas dia, baru aku perasan, aku kat bwh sgt..

susah aku nak caya, yang aku dah try sport ni..life achievement ni..aku dah jadi addicted skang..selalu mimpi pasal dive 

dive is freakin awesome..but somehow could be dangerous, if u r not calm..aku rasa aku dah berubah sikit utk kontrol gelabah..haha, macam la

 barracuda in action..

tersedar aku dlm lamunan, ya aku skang ni sudah di semenanjung..setiap mlm, aku masih mimpi pasal mabul ngan sipadan..sweet memory..pengalaman yg mmg xbole ditukar ganti..terlalu byk perasaan dlm memori kalini..momento terbaik bila ikan byk2 kelilingi aku..hanyut aku sbb romantik sgt..aku berani cakap, dive lagi best dr semua sport yang ada dlm dunia ni..dulu, aku ingt hiking ni dah cukup best, sorry laa..hiking dan masuk2 hutan ni dah jatuh ke tangga kedua..hahaa


Photobucket

4 comments:

  1. semlm lmbat nk upload..oke, otw bos :)

    ReplyDelete
  2. how wonderful! lively! beautiful <3-shaiza-

    ReplyDelete
  3. haha, hai shaiza..tq for stopping by..nant tikah nak try dive kat silam dekat ngan area korang lak!

    ReplyDelete