currently activities

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, July 11, 2011

pengalaman aku masa g bersih..

8hb, seawal kul 6am aku bertolak ke airport..kelly yg hantarkan..abgchik menginap di vistana hotel ngan family dia..ssdah kelly drop kami dua kat airport penang, kami msuk check-in mmg lari2 mcm marathon lak..security dia jg gila nk mampus..aku berkira2 mmg xsmpat dowh beratur pjg2 gini.. mmg betul jangkaan aku, nasib kami xbaik sbb missed flight..sakitnya hati..tp dlm keadaan skang xbole nk salhkan sesapa..kiranya elok kami smpai gate berlepas, depa dah ttp gate tuh..aku ngan bngcik mmg gila merayu minta kami lepas kuar..sbb flight ada ja lg tuh..ada lagipun org tgh jln kat bwah nek flight..but “policy is policy”.. katanya…huu, aku ngalah

Kami pun terjelepok kat arriving hall..aku minta bgchik duduk fkir nxt strategy..sambil2 aku bwak kuar roti utk makan…aku kena makan utk fakir dlm keadaan logic..klu marah, 1 enda pun xbole jd nant..bgchik  mula ckp..”rasa mcm ada 1 gelombang yg xbg kita pi..klu kita pi mungkin benda xbaik akan berlaku…mungkin ini adalah petanda sruh kita diam ja”..aku menjwab ngan senyum ..smbil mkan roti choc butter yg aku bekal..aku beri cadangan, “alternative lain kita kena ikut jln la, samada bas or driving”…lepas discus lama2 kat perkarangan hall, kami decide utk nek bas ja, xla penat, xla kena tahan tgh jln nant lagi la sakit hati xleh trun demo..kami nekad..pas2 tnya lak kat pakcik teksi klu dr airport peang k sg nibong brapa hengget..skali rm34.20 sorang..aku dah agak..xyah tnya pun aku tau..tp sj nk tnya spy aku bukanla termsk dlm golongan yg menyesal xamek mana2 opportunity..masa tu kami kaji aliran bas kat airport..lpas bincang, oke la, no rush pun, kita tunggu ja nas rapid penang..kita anggap, kita ni tourist..sabar..ni dugaan 1..firasat aku, nisbah halangan xbg pi adalah sgt rendah dr keazaman aku nk menapak kat demo..so aku insist pi jgak..aku mmg dgar2 byk jam klu ikut jln darat, xpa la tawakkal ja beb..kita tgk mcmana..janji niat kita btu..insyaAllah..

Alhadulillah, smpai ja kat bas, ada ulat bas panggil kami, jerit “kl…kl”…aku tnya, skali kena smpai rm45..bgchik aku amek trus, aku marah la dia..suka sgt bwak kuar duit senang2..aku tnya ulat tu..bukan ke slalunya rm35 ja penang-kl? Then, dia xplain apsal mahal..ni bas istimewa dikk..5 star..dlm dia ada mcm2..dlm aku nk tnya lebih lanjut, bangchik aku halang, “dah la kita amek ja, janji smpai kl”.. aku pun senyap balik..then trus nek bas.. Rupanya mmg best..hehe, so aku tarik balik muka masam aku..ada tv on every seat..ada games, video, etc..ang click ja so xda la boring atas bas..atas flight local pun xda tv tau!! lpas tu depa bg air mineral sorang sebotol..”oke, u win!”..bgchik aku gelak ja tanda menang..

Spanjng perjlnan, aku heran, xda roadblock pun, smpai msuk k damansara..aku pun pelik, apsal dia g kat OU..wateva..then, aku tgk jln pun clear..smpai la msk ke kl, kiranya jln yg kami guna tu mmg xda halangan lgsung..lpas tu bgchik aku kata..”ntahkan bersih dah kancel, agong dah terima memo tu, cik ni xtau ke xtgok berita ke yg bersih dah kancel?”besa la..dialog bengong bangchk..aku layankan aja..gelak kesian dia wat dialog sorang2 …ahahha..smpai ja pudu, aku g kat Masyi..dia keja kat dlm building bursa saham ja..bgchik aku ikut bang zad..janji, esk jmpa..

aku lunch ngan masyi kat café bursa saham..then text fid utk plan mlm ni..diner ja..kami bertiga sepakat makan satay station area ampang, kat bkt indah..pehh mantop!!siap ada live band lagi.rahmat mega pun ada..abes dinner, kami blik ja..kumpul tenaga utk esk lak..

pg 9hb kul 1030am Masyi hantar aku k lrt cempaka..masyi xikut sbb dia kata dia xtau apa yg diperjuangkan n xda kkuatan lgi..i took it lightly, btul jgak, buat apa trun klu xtau wat r u fighting for??buang masa ja kan..tp Masyi xabes2 say sory kat aku..aku xkesah pun, sbb betul apa yg dia ckp..aku janji ngan bgchik, bang zad kat chan sow lin..nasib train berjln mcm besa..aku pun pelik, aku nmpak arini normal ja..mcm xda apa2 yg akan berlaku jap lgi..skali dlm train, depa buat announcement hang tuah ttp..alar, so kami plih trun kat plaza rakyat ja.. start dr situ, mmg ramai polis..aku buat dek ja..tp dlm hati, ada jgak rasa takut..xdinafikan..tgh jln kat kaki lima plaza rakyat, skali bang zad tarik kami, suruh patah balik..aku heran, aku tgk blakang..ya Allah, aku nmpak dlm 2-3org kena tahan, beg kena geledah..umo baya2 aku jgak..kami nek blik train trun k ke pudu..agak cuak sbb bang zad ngan bangchik ada baju kuning dlm beg depa..lama discus, laki depa 2 ni berkeras nk bwak kuning, tp aku mmg awai2 lgi nasihat..”tujuan kita nk g buat demo, doesn’t mater u bwak kuning atau x, janji smpai ke destinasi, takut kena tahan nant xbermakna kita mai jauh”.lpas sepakat, bgchik sembunyikn beg plastic kat celah pkok bunga kat pudu..nant, abes demo, kita mai amek balik..insyaAllah benda tu masih ada..haih, mcm bwak dadah!!

Lpas tu kami nek skali lg train, kali ni kami trunk kat masjid jamek..tgk suasana jap..kami decide nk kumpl kat sogo awal2 tu..so, menapak la skit..org dah start ramai..mmg unusual things happen here..awkward aku berada di masjid jamek dlm keadaan camni..umo ramainya baya2 aku ja..skali abglong text, jmpa kat kg baru..herm, jln kaki lagi..drpada masjid jamek k kg baru..nasib la abgzad terer jln kg..ntah mana dia menyelit, tup2 kuar kat kg baru..amaze aku..sepanjg jln tu, mmg polis merata, jln raya block,Cuma motor ja bole access, jln kl sgt sunyi arini..

Kt kg baru lgi hebat..aku nmpak polis buat tngkapan berlori2 kat sini..ayat2 suci al-quran berkumandang kat masjid kg baru, berkumandang bergema jd background sound tatkala smakin ramai yg kena angkut bwak msuk lori.. berkumandang ngaji kat area kg baru ..tp still, org demo xramai lagi spt jangkaan aku, firasat aku mungkin depa sembunyi dulu..xlama,azan zuhur 130 mcm tu, ttba ja..ramai gila org trun dr apartment msing2..polis mula xtau cmn nk take over, ramai lak yg trun serentak bila azan..banglong, bngcik, bangzad ckp kita kena nek train, trun kat dang wangi..kat cn bahaya..polis xbg pun msuk masjid kg baru..aku ckp kat depa 3 org pi la dulu nek moto, satgi amek aku balik..aku nk jln2 jap msuk kg baru..tp aku xmspat nk solat..polis buat sekatan msuk masjid..aku try mencelah, berjaya..sejurus slpas tu, abg aku ckp, kita semayang kat tmpat lain..aku akur, kluar balik..kat cn aku tgk 3 hero ni tgh berstrategi cmn nk elak polis..aku amaze cmn depa pkir, aku mmg la buta kl..  hahaa

kami semayang kat train lrt..doa aku pjg skit..moga segalanya selamat..from dang wangi, kami berarak skit2..aku xsure jln mana aku ikut as aku buta kl..aku ikut flow ja..mula2 tu skit ja..tp kami kena guide ngan marshall or komanden bersih..depa arah cmn nk jln n mengikut arah mana..semakin rmai plak ttba..td rasanya kami ber4 ja..alih2 saujana mata memandang..org kedah kata …org smpai berceretek, ramai sgt..pas2 hujan, mata aku mmg terkebil2 tau..mcm pedih skit..skali pakcik tepi aku ckp..ha tu dia, depa dah lepas bom dahh smbil tunjuk jauh kat arah bangunan.. ptt la mata aku terkebil2..rupanya depa dah lepas bom asap..oo, camni rupanya rasa..hujan makin lebat, kami singgah 7e beli raincoat, etc..kami ber4 smbung jln dlm hujan..

Xlama lpas tu, org ramai2 yg tmpang teduh koridor  mula gather blik once hujan off..kami smbung belarak..smbil laung bersih disertai ngan takbir..aku dgar marchall jerit..”masuk, masuk”..polis kat depan ttba poffff!!

Rupanya depa tembak kearah kami..aku tgh amek video masa tu..dlm hati, aku ngucap, aku dah xberdaya masa tu, longlai badan aku kena bom asap jatuh kat kaki aku..blakang aku pun byk asap..aku xtau nk lari arah mana..aku tau, klu aku xlari, aku akan kena cekup ngan polis, abgchik peluk tarik aku ke tepi..yg penting lari..mata aku ttp sbb sakitnya asap..kami mkan garam, then amek air basuh muka ngan badan..pehh.. nikmatnya sakit kena bom, nikmatnya sihat kembali..tgk jam, waktu 245pm..kami kena kat lebuh ampang..smpat tgk nama jln..xlama lpas tu, 2 lori lalu depan aku, bwak org bersih kena tgkap td.. takbir berkumandang ..kami recharge lepak smbil2 komanden pkir strategy..dlm duk lepak aku dgar pakcik2 tepi aku sembang bab kawen..aikk..hemm, tergelak aku..apa2 ja la pakcik..kat cn la plak nk cari jodohnya utk anak2 depa..mood aku yg panas td bertukar blik lawak..

Skali komanden jerit, arah balik berkumpul..aku ikut flow lgi, diselangi ngan takbir..jauh kami jln..abangzad sruh jln dulu, tp kami nk jln skali..tp dia berkeras jgak suruh kami jln dulu..hem, xpa la..skali abgzad text, yg dia dah kena sekat..dia duk blakang sgt..polis tembak skali lgi..pecahkan kumplan..mmg strategi polis ialah memecahkan kami kpd golongan yg kecik ..but abgzad sruh smbung belarak jgn tunggu dia..last2 kami smpai depan stadium merdeka..polis block ..lama lepak kat situ..mcm2 drama daa..kami baca doa ramai2 as komanden baca kat depan polis..aku ameenkan aja..xdgar apa yg dibaca..xlama, fru mula bkak kawat besi depa ..berkawad yg menggerunkn aku bunyi dia..smbil katok belantan depa, hambat kumplan yg 1 lagi..aku lari, msk kumplan yg lebih kecik, fru pecahkn grup kami..jauh fru ligan depa..mcam main aci ligan..kami lepak kat tepi jln smbil mkan chicken pie beli kat ayamas td..uu, sedap..xlama, org2 yg hardcore bersuara td kena tangkap..menggelupur,,kesian..kena katok suma bagai..aku tgk dr jauh ja..doa dr jauh..xsilap aku komanden India td..xsure..lpas tu abgchik dpt text frm harakahdily..mat sabu, ambiga, haji hadi kena tgkap, anwar cedera..tmpat kami kat stadium merdeka pun ramai da kena tgkap..tgk jam dah pkul 415 cam2..so, kami pun bersurai la..

  






Photobucket

2 comments:

  1. kakti, baca ni sampai rasa boleh feel g bersih..hehehehe.

    ReplyDelete
  2. heheee..i take it as a compliment :)

    ReplyDelete